TCMB Başkanı Karahan: "2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz"

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Yüzde 38'lik yıl sonu, yüzde 14'lük 2025 sonu enflasyon tahmini değişmedi.

TCMB Başkanı Karahan: "2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz"

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu.

Karahan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-  Gelişmiş ülkelerden bazılarının faiz indirim sürecine başladığını görüyoruz.

- Yurt içi talep ikinci çeyrekte enflasyonist düzeyde ama yavaşlıyor.

- Temmuz ayında tüketici enflasyonu, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen ve yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları gibi unsurlar neticesinde geçici olarak arttı. 

 - Kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları, ana gruplar arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Buna karşın öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi. Gerek internetteki ilan fiyatları, gerekse konut kredisine dayanan göstergelerimiz uzun süredir azalış eğilimde.

 - Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarına göre halen yüksek seviyelerde bulunuyor.

- Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi arttırdı. Mart ayından bu yana Türk lirası mevduatı payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken Kur Korumalı Mevduat'ın payı ise yüzde 11'e geriledi.

- Yıllık enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaşmasıyla dezenflasyon sürecine girmiş bulunmaktayız. Geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin katkısıyla enflasyon belirgin şekilde gerileyecek. 2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz.

- Mart ayında ilave parasal sıkılaştırma yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdı ve rezervlere olumlu yansıdı. 31 Temmuz itibariyle TCMB tarafla svap bakiyesini sıfıra indirdik. 22 Mart ile 2 Ağustos arasındaki brüt rezervler 26,5 milyar dolar artış gösterirken net döviz pozisyonumuz 93.1 milyar dolar odu. 2 Ağustos itibari ile brüt rezervimiz 150 milyar doların üzerine çıktı.

- Sıkı para politikası duruşumuz fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edecek.

- (Enflasyon hedefinin tutmasına ilişkin) Bu konuda atılacak adımlarda her zaman, her şeyi yapmaya hazırız ve aksiyonla da gösterdiğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız.

- (Yıl sonu enflasyon hedefi) Veri akışı öngörülerimizle uyumlu gerçekleştiği için yıl sonu tahminimizi değiştirmek için bir sebep görmedik.

- (Enflasyon beklentileri) Enflasyon beklentileri de olumlu seyrediyor ama sektörler arasında farklılık gösteriyor. Piyasa katılımcıları bizim tahmin bandımıza yaklaşıyor. Hane halkı beklentileri ile sektörel beklentilerin oldukça üstünde. Fiyat istikrarının olduğu dönemde dahi hane halkı beklentileri o seviyelerin oldukça üstünde dolayısıyla burada beklentilerdeki seyre bakmak lazım, seviyeden ziyade.

- (Kira sınırlamasının kalkması, doğalgaz zammı enflasyon hedefini gerçekçi oluyor mu?) Burada görüşümüzü değiştirecek şey şu olur, bizim beklediğimizin çok üstünde bir gerçekleşme olur. O zaman bakarız ki bu bizim tahminimizin üzerinde orta noktayı veya üst bandı değiştirmemiz gerekir. Bu dönemde gerçekten kurumlar arası eş güdüm üst düzeyde. Enerji fiyatlarında yapılan düzenleme ve diğer konular ile ilgili adımlar patikamızın içerisinde bulunuyor. Dolayısıyla bizim için sürpriz olan bir durum yok.

- Hanehalkı tarafında akaryakıt ve gıda enflasyonu düşerse beklentilere katkı verecektir.

-  Dezenflasyon sürecinde büyüme de bir miktar azalma yaşanabilir. Kısa vadeli bir miktar yavaşlayabilir, bunun belirtileri de zaten gerçekleşiyor ama fiyat istikrarına ulaştığımızda büyümenin getirdiği refah artışının toplumun çok daha geniş kesimleri tarafından kalıcı olarak paylaşıldığını göreceğiz.

 - TÜİK ile Merkez Bankası arasında bir komite oluşturduk. Bizim çalışma arkadaşlarımız, TÜİK'teki konunun uzmanları ile birlikte teknik bir çalışma yürütüyorlar. Süreç başladı, tamamlanması ne zaman olur kestirmek zor ama mümkün olduğu kadar kısa sürede mesafe alınacağını düşünüyorum.

- (500 TL'lik Banknot Basılması) Geçmiş dönemde yaptık, şu anda söyleyecek bir şey yok.

-  (Merkez Bankası'nın zarar etmesi) Burada biz KKM bakiyesini azaltıyoruz. Bugüne kadar 140 milyar dolardan 60 milyar doların altına geriledi. Mevcut dönemde beklentinin iyileşmesi daha hızlı gerçekleşebilmesi için düzenlemede bulunduk. Dolayısıyla bunun yıl sonuna kadar iyileşmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Geçmişteki gibi bir dönem olmayacağını düşünüyorum. Geçmiş zarar konusundaki anlaşmamız önümüzdeki dönem karından düşürülmesi.

-  (Faiz indirimi) Uzun süre sıkı parasal duruşu sürdürmemiz gerekecek. Bu demek değildir ki faiz bu süreçte asla inmeyecek. Faiz indirim döngüsüne girildiği zaman da sıkı duruş korunabilir ama enflasyon bizim orta vadeli hedefimize yaklaşana kadar sıkı duruşu korumamız gerekiyor.

-  (Resmi Enflasyon hedeflerinin revize edilir mi) OVP hedefimiz yüzde 5. Bunu değiştirmek doğru bir davranış olmaz çünkü bu şey gibi, tutturamadığınız hedefi değiştiriyorsunuz, bu ileride bir daha tutmadı durumda değiştirilebilir algısına sebep olur. Bu Merkez Bankacılığı açısından son derece yanlış bir karar olur. Dolayısıyla bunu kesinlikle düşünmüyoruz.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay: "Enflasyon patikası beklentilerine uyum ne kadar çabuk olursa bu iş o kadar kolaylaşacak." ifadelerini kullandı.

DHA