Tekrarlayan meme kanseri!..
Tekrarlayan meme kanseri!..
Kanser tedavisinde hastanın doktorundan merak ettiği konular hakkında detaylı bilgi alması, süreçle ilgili neler yaşayabileceğini öğrenmesi önem taşır. Olası riskler ya da korkular da önlenmiş olur.
Radyoterapi: Radyasyon terapisi/tedavisi de denir, kanser hücrelerini öldürmek için yararlanılan yüksek enerji ışınlarıdır. Genelde, tümörün çıkarılıp, memenin alınmadığı ameliyatlardan sonra uygulanır. Bazen, tümörün boyutuna ve diğer etmenlere bağlı olarak, mastektomiden sonra da uygulanır. Radyasyon, bölgede kalmış olabilecek meme kanseri hücrelerini yok eder.
Radyoterapiden zaman zamanda, kanser hücrelerini yok etmek ve tümörleri küçültmek için ameliyattan önce (yalnızca radyoterapi, ya da kemoterapi veya hormon terapisiyle birlikte) yararlanılabilir. Bu yaklaşım çoğunlukla, meme tümörünün büyük olduğu ya da tümörün ameliyatla kolayca alınamadığı durumlarda söz konusu olur.
Tedavide 2 tür radyoterapi uygulanır
Dışradyasyon
Radyasyon makineden gelir. Dış radyasyon terapisi için meme kanseri olan hasta bir hastaneye ya da kliniğe gider. Haftada 5 seans olmak üzere, tedavi süresi genellikle, 5 haftadır.
İçradyasyon
Radyasyon, memenin içine konan ince plastik tüplerin içindeki radyoaktif materyalden gelir. İmplant radyasyon için hastanede kalmak gerekir. İmplantlar memede birkaç gün kalır. Çıkarıldıktan sonra hasta taburcu edilir. Bir hastaya her iki radyoterapinin de uygulanması gerekebilir. Hasta radyoterapiden önce doktoruna şu soruları yöneltmek isteyebilir:
*Bu tedaviye neden ihtiyacım var?
*Bu tedavinin yararları, riskleri ve yan etkileri nelerdir? Cildimi etkiler mi?
*Uzun süreli yan etkileri var mıdır?
*Tedavine zaman başlayacak ve ne zamans ona erecek?
*Tedavi süresince kendimi nasıl hissedeceğim?
*Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavi tamamlandıktan sonraki süreçte kendime nasıl bakmalıyım?
*Tedavi sürecinde günlük olağan etkinliklerimi sürdürebilir miyim?
*Tedavi bitiminde göğsüm nasıl görünecek?
*Tümörün tekrar oluşma olasılığı nedir? Hocam, yeni bir tümör oluşma olasılığımı kastediliyor?
*Tedavi sonrasında hangi sıklıkta izlenmeliyim?
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilâç kullanımıdır. Meme kanseri için kemoterapide, genellikle birkaç ilâç birlikte kullanılır. İlâçlar hap olarak ya da damardan enjeksiyon yardımıyla verilir. Her iki yolda da ilâçlar kana karışır ve vücutta dolaşır. Çoğu hasta kemoterapiyi hastanede kalmadan, doktorun muayenehanesinde ya da evinde görür. Kemoterapi esnasında hastanede kalmak isteyen hastalar da olabilir.
HORMON TEDAVİSİ
Hormon tedavisi, kanser hücrelerinin büyümesi için
gerekli olan doğal hormonları (östrojen ve progesteron) almasını
engeller. Eğer laboratuvar testleri meme tümörünün hormon
reseptörlerine sahip olduğunu gösterirse, hastaya hormon terapisi
uygulanabilir. Kemoterapi gibi, hormon tedavisi de tüm vücuttaki
hücreleri etkileyebilir. Hormon tedavisi, ilâç kullanımıyla ya da
ameliyatla gerçekleştirilir.
İlaç: Doktor, doğal hormonu bloke edecek bir ilâç verebilir; örneğin, östrojeni bloke eden Tamoxifen, ya da vücudun kadınlık hormonu üretmesini önleyen bir anti-hormon ilâcı.
Ameliyat: Menopoza girmemiş bir kadın, yumurtalıklarını aldırmak için ameliyat olabilir. Vücuttaki östrojenin ana kaynağı yumurtalıklardır. Menopozdan sonra yumurtalıkların hormon üretimi doğal olarak azaldığı için ameliyat gerekmez.
Biyolojik tedavi: Biyolojik tedavi, kanserle savaşmak için vücudun doğal yeteneğini (bağışıklık sistemi) kullanır. Metastatik meme kanseri olan bazı kadınlar, Trastuzumab (Herceptin) adlı bir ilâcın kullanımıyla biyolojik tedavi görür. Bu, kanser hücrelerine tutunabilen, laboratuvarda yapılmış monoclonal antikordur.
Herceptin, laboratuvar testinde HER2 adı verilen proteine fazlaca sahip olan meme tümörüne sahip kadınlara verilir. Herceptin, HER2'yi bloke ederek, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ya da durdurabilir. Herceptin damara enjekte edilir.
Tek başına, ya da kemoterapiyle birlikte verilir. Biyolojik tedavi de kemoterapi ve hormon tedavisi gibi tüm vücuttaki kanser hücrelerini etkiler. Hasta, sistemik tedavi (kemoterapi, hormon terapisi, biyolojik tedavi) görmeden önce doktorundan şu soruları yanıtlamasını isteyebilir:
*Bu tedaviye neden ihtiyacım var?
*Hangi ilaçları kullanacağım? İlâçların işlevi nedir?
*Hormon tedavisine ihtiyacım varsa, yumurtalıklarımın ameliyatla alınması mı, yoksa ilaç kullanmam mı benim için daha iyi olur?
*Tedavi ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek?
*Tedavinin beklenen yararları nelerdir?
*Tedavinin riskleri ve olası yan etkileri nelerdir? Tedavinin yan etkilerini hafifletmek üzere yapabileceğim herhangi birşey var mı ? Hangi yan etkiyi size söylemeliyim? Uzun süreli yan etki olacak mı?
*Tedavi için nereye gideceğim? Her tedavi seansı sonrasında eve araba kullanarak dönebilecek miyim? Tedavi sırasında hastanede kalmam gerekir mi?
*Tedavi, günlük etkinliklerimi nasıl etkileyecek?
*Klinik bir araştırma çalışması benim için uygun mudur?
*Tedavi sonrası nasıl bir bakıma gereksinimim olacak?
TEKRARLAYAN MEME KANSERİ
Tekrarlayan meme kanseri, tedaviden sonra tekrar oluşan kanserdir. Tekrarlayan kanser için tedavi, kanserin yerine, boyutuna ve hastaya daha önce uygulanmış tedaviye göre değişir. Eğer kanser, alınmayan memede tekrarlamış ise, o meme alınır. Eğer kanser, vücudun farklı yerlerinde oluşursa, tedavi, kemoterapi, hormon tedavisi ya da biyolojik tedaviyi kapsayabilir. Radyoterapi, göğüs duvarında ya da vücudun belli bölgelerinde oluşan kanseri kontrol edebilir.
Destekleyici tedavi, tedavi planının en önemli parçasıdır. Bir çok hasta anti-kanser tedavisi görürken, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve belirtilerini hafifletmek için, destekleyici tedavi de görür. Bazıları ağrı, bulantı ve diğer belirtileri azaltıp, yaşam kalitesini artırmak için sadece destekleyici tedavi alırlar.
Meme kanseri olan kadınlar, tedavide yeni yöntemler ve tekrar oluşumu engellemek için klinik deneyler ve araştırma çalışmalarında yer almak için doktorlarıyla konuşabilirler. Bu çalışmalar her evredeki meme kanseri için mevcut. Kanser araştırmasının başarısı bölümü, devam eden tedavi çalışmaları hakkında bilgiler içermektedir.
SERDA KIVILCIM / BUGÜN İNTERNET SİTESİ