Trendyol’u kurdular, sattılar, boşandılar, şimdi de davalık oldular

Birlikte kurdukları Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketi Trendyol’u Çinli Alibaba’ya yaklaşık 800 milyon dolara, oyun şirketi Peak Games’i ise ABD’ye 1.8 milyar dolara satan ünlü çift boşanmanın ardından şimdi de davalık oldu.

Trendyol’u kurdular, sattılar, boşandılar, şimdi de davalık oldular

E-Ticaret şirketi denilince akla ilk gelen markalardan biri Trendyol. Türkiye’nin ilk unicorn’larından biri olan, Çinli Alibaba’nın ana hissedar olduğu Trendyol’un kurucuları şimdilerde mahkemelere düştü. Mahkeme yurtdışında açıldı. Taraflardan biri olan Demet Mutlu, Trendyol’un kurucularından ve eski CEO’su. Evren Üçok ise bir başka kurucu ve eski Yönetim Kurulu Başkanı. Her ikisini buluşturan sadece Trendyol değil. Bir çok yatırımı birlikte yapan her iki isim bir dönem evliydi. Türkiye’nin en önemli markalarından biri olan Trendyol’u birlikte kurdular, büyüttüler, dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Alibaba’ya sattılar. 2010’da kurdukları Trendyol’un yüzde 75’ini 2018 yılında Çinli Alibaba’ya 728 milyon dolara devrettiler. Alibaba’nın Trendyol’daki payı şimdilerde yüzde 86 oranına çıkmış durumda. Mutlu ve Evren Üçok, geri kalan büyük hisselerin de sahibi hala. Trendyol’da Demet Mutlu’nun payı yüzde 6.96. Evren Üçok ise yüzde 5.55'lik paya sahip.

PEAK GAMES’İ 1.8 MİLYAR DOLARA SATMIŞLARDI

Demet Mutlu ve eşi Evren Üçok, Türkiye’nin ilk unicorn’u yani milyar dolarlık şirketi Peak Games’in yatırımcılarıydı da. Bu şirket de 2020 yılında ABD’li Zynga’ya 1.8 milyar dolara satıldı. Her iki önemli satışın sonrasında ise Demet Mutlu ve Evren Üçok’un evliliklerinin üstünde kara bulutlar gezmeye başladı. Çift, 2021 yılında sessiz sedasız boşandılar.  Hem de anlaşmalı ve tek celsede.

DEMET MUTLU, ESKİ EŞE LONDRA’DA DAVA AÇTI

Şimdilerde edindiğim bilgilere göre iki çift arasında sessiz olan boşanma değil sadece. Davalık da olmuşlar. Hem de İngiltere mahkemelerinde. Duyduğuma göre Trendyol’un CEO’su Demet Mutlu, eski eşi ve ortağı Evren Üçok’a dava açmış.

DOLARLIK İŞLERE İMZA ATTI

Finansal hizmetler, tüketici interneti, kurumsal teknoloji, biyoteknoloji ve karbon azaltma alanlarına odaklanan aktif bir yatırımcı olan. Evren Üçok, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'ndan Finans ve Matematik (yüksek şeref derecesiyle) olmak üzere iki derece ile mezun oldu. Yaklaşık 20 uzman fonun yatırımcısı ve kıdemli danışmanı olan Evren Üçok, Evren, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformu Trendyol Grubu'nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. Evren, Türkiye'nin ilk unicorn şirketi Peak Games'in Kurucu Ortağı, Romanya'nın ilk decornu ve 30 milyar dolara halka arz edilen Uipath'in tohum yatırımcısı ve MENA bölgesinin önde gelen  şirketlerinden Propertyfinder'ın tohum yatırımcısı olarak biliniyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 10 KADIN GİRİŞİMCİSİ ARASINDA

1981 yılında doğan Demet Mutlu ise Saint Michel Fransız Lisesi'nde tamamladıktan sonra New York Üniversitesi'nin ekonomi bölümünden birincilikle mezun oldu. İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye’de finans, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında çalışan Mutlu, sonrasında Harvard Üniversitesi'nde mastera başladı. Türkiye'ye ziyareti sırasında özellikle giyim alanında e-ticarette boşluk olduğunu gören Demet Mutlu, eğitiminin ikinci yılında Trendyol'u kurmak için Harvard'ı bıraktı ve 2010 yılında Trendyol'u kurdu. 2011 yılında ABD’li Fortune dergisi tarafından “Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi” arasında seçilen Demet Mutlu, 2011 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Global Shaper seçildi ve Türkiye'de Global Shapers'ın kurucu üyesi oldu. 2013 yılında "Business of Fashion" tarafından hazırlanan ve günümüz moda dünyasına yön veren 500 ismin yer aldığı BOF 500 listesinde tek Türk olarak yer aldı.

Kaynak: Gökmen Mert KURAL / https://www.patronlardunyasi.com/trendyolu-kurdular-sattilar-bosandilar-simdi-de-davalik-oldular