TRT'de milletin parasını çatır çatır yiyorlar!..

Sayıştay raporunda TRTdeki usulsüzlükler ortaya serildi: Sekreter imza taklidiyle çok sayıda fatura düzenledi. İhalelere akraba şirketleriyle katılım, kar marjı-teklif ilişkileri de belirlendi..

TRT'de milletin parasını çatır çatır yiyorlar!..

Sayıştay'ın TRT raporu, kurum içindeki usulsüzlükleri bir bir gözler önüne serdi. Sayıştay'ın 2011 TRT raporu için yapılan araştırmalar 2012 yılı içinde gerçekleştirildi. Hazırlanan raporda stüdyoların kullanımından personel dağılımına, yetkisi olmayan bazı kişilerin hazırladıkları faturalardan, teknolojik yeterliliklere kadar birçok konu üzerinde duruldu. TRT Teftiş Kurulu'nun 20.01.2012 tarihli Müzik Kanal Koordinatörlüğü'ne ait, evraklara sayı ve tarih vermek suretiyle düzenlenen çok sayıda gerçeğe aykırı belge ve faturalarla bir firmaya haksız ödemede bulunulmasıyla ilgili olarak düzenlenen raporda; İstanbul Televizyon Müdürü'nün sekreteri olarak görev yapan ve kurum personeli olmayan (temizlik şirketinde çalışan) kişinin, Müzik Kanal Koordinatörü ve İstanbul Televizyon Müdürü'nün kaşelerini kullanarak ve imzalarını taklit ederek çok sayıda fatura düzenlediği belirtildi. Ayrıca ihalelere katılan firmalardan bazılarının sahiplerinin kardeş ya da akraba çıktığı belirtildi.

Teklifler dikkat çekici

Doğrudan temin alımlarında, yaklaşık maliyet tespitinde belirlenen kar marjı ile verilen teklifler arasında dikkat çekici ilişkilerin bulunduğu kaydedilen raporda şöyle denildi: "Örneğin yaklaşık maliyet tespitinde yüzde 20 oranında kar marjı belirlenen iki alımda en uygun teklif yüzde 19,4 ve 18 kar marjı olurken, yüzde 10 kar marjı belirlenen alımlarda en uygun teklif 9.8- 9.6- 9.5- 8 oranlarında gerçekleşmiş ve yaklaşık maliyet tespitinde belirlenen kar marjı düştükçe en uygun teklif fiyatları da düşmüştür. Bu durum hem yaklaşık maliyetin gizliliği, hem de firmalar arasında rekabetin var olup olmadığı hususuna dikkati çekmektedir."

Sahte ödeme yazıları

Aynı şekilde gerek Müzik Kanal Koordinatörlüğü'nde gerekse İstanbul TV Müdürlüğü bürolarında görev yapan kişilerin Kurum personeli olmamalarına rağmen, evrak takip sistemine kendi oturumları ile girmek suretiyle evrak işlemlerini yürütmekte oluşlarının, bunun yanı sıra prodüksiyon ve yapım koordinatörlüğü ile Muhasebe Müdürlüğü'nde, kurumun bölgede temizlik işlerini yürüten firma ile çeşitli yapımcı şirketler üzerinden çok sayıda kişinin çalıştırılmakta oluşunun, hem TRT Kanunu'nda belirtilen istihdam şekillerine aykırılık hem de önemli bir risk oluşturduğu ifade edildi. Aynı raporda, düzenlenen sahte ödeme yazılarının, evrak takip sisteminden gerekli kontrol yapılmadan işleme tabi tutulmasının, evrak işlemlerinin yürütülmesinde önemli bir aksaklığın bulunduğunu gösterdiği belirtildi.

SÖZCÜ İNTERNET SİTESİ