Tüp bebeğe 'serum' desteği!

Yoğun bakımda yatan ve beslenemeyen hastalara verilen besin desteği, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları için bir umut kaynağı oldu.

Tüp bebeğe 'serum' desteği!
Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre tıbbın bugüne kadar kesin çözüm bulamadığı tüp bebek başarısızlıklarında gebelik oranlarını artırmak için bağışıklık sistemi üzerine etkili olan yeni bir tedavi yöntemi deneniyor.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları karşısında şu ana kadar kadın doğumcuların çaresiz kaldığını belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, “Bugüne kadar tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıkların sebebini bulmak için görüntüleme yöntemleri kullanarak rahmin içine bakıyor veya birtakım pıhtılaşma testleri yapıyorduk. Daha sonra bunların bir anlamı olmadığını gördük. Tekrarlayan başarısızlıkları tedavi edebilmek için hastaların çoğunluğunda deneme yanılma yöntemi ile  bazı ilaçlar kullanıyorduk. Bugüne dek bunlardan bilimsel olarak işe yarayan bir sonuç alınamadı. Bağışıklık sistemini geliştirmekteki başarısı kanıtlanan serum tedavisi ise gelecek vaadeden sonuçlardan bir tanesi” dedi.

VÜCUT BEBEĞİ REDDEDİYOR

Bağışıklık sisteminin gebelik meydana gelmesi ve gebeliğin devamında önemli bir rol oynadığını hatırlatan Dr. Özörnek, “Gebelik aslında çok özellikli bir organ nakli gibidir. Normalde vücuda bir organ nakledildiğinde vücut bunu atmaya çalışır. Çünkü kendisine yabancı olan maddeleri dışarı atmaya programlanmıştır. Genetik olarak embriyonun yarısı babaya yarısı anneye aittir. Yani kadının vücuduna yabancıdır. Fakat gebelikte vücut, bu yabancı kısmı görmezden gelerek tolere eder. Bu sayede gebelikler doğumla sonuçlanır. Gebe kalamayan ya da gebe kalıp düşük yapan pek çok hastanın vücudunda bu tolerans olmadığı için çocuk sahibi olamazlar” diye konuştu.

Halen denenmekte olan yeni yöntemin basit bir serum tedavisi olduğunu belirten Dr. Özörnek, bu serumun, yoğun bakımda yatan ve beslenemeyen hastalar için üretilen bir ilaç olduğunu söyleyerek, “Esas olarak bir yağ çözeltisi olan serum, rahim içinde bağışıklık baskılayıcı ilaç gibi çalışıyor.  Rahim içindeki savunma sisteminin embriyoyu yabancı madde olarak algılamasını engelliyor. Serum tedavisi gebeliğin 12. haftasına kadar belirli aralıklarla 3-4 kür halinde uygulanıyor” dedi.

DENEME SAFHASINDA

Yeni yöntemin dünyada birkaç klinikte seçilmiş hastalarda deneysel olarak uygulandığını söyleyen Dr. Özörnek,  “ABD Chicago'da ve Almanya'da Helidelberg Üniversitesi'nde  deneniyor. Ben de Heidelberg Üniversitesi'nde bu yöntemi kullanan ekibin eğitimine katıldım. Gözlemsel sonuçları umut vadediyor. Biz de kendi kliniğimizde yakında denemeye başlayacağız” dedi.

SEBEBİ BULUNAMADI TEDAVİSİ HENÜZ YOK

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığından söz edebilmek için çiftlerin geçmiş 3 tüp bebek denemesinde toplamda en az 4 adet kaliteli embriyo transfer edilmesine karşın gebe kalamamış olması gerektiğini hatırlatan Dr. Özörnek, “Bu durum günümüzde tüp bebek hastalarının neredeyse  yarısını ilgilendiren bir problem. Sebebi tam olarak bilinemediği için kesin bir tedavisi de yok” dedi.

ORGAN NAKLİ GİBİ

Gebeliğin organ nakli gibi bir durum olduğunu söyleyen Dr. Hakan Özörnek, “Tüp bebek uygulamalarında vücut yabancı madde olarak algıladığı embriyoyu atmaya çalışıyor” dedi.
Konular Kadın / Bakım