Türker Ertürk yazdı: "Bölgesel savaşa ne kadar yakınız?"

Emekli Amiral, araştırmacı yazar Türker Ertürk'ten ses getirecek satırlar...

Türker Ertürk yazdı: "Bölgesel savaşa ne kadar yakınız?"

İran; sürdürülen yoğun diplomatik temaslar ve ABD’nin caydırmak için bölgeye konuşlandırdığı vurucu unsurlar nedeniyle İsrail’e yönelik olarak beklenen misilleme saldırısını ertelemişti. İran’ın bu kararı almasında önemli diğer bir etken de Gazze için Katar’da sürdürülen ateşkes görüşmelerinin önünü açmak istemesiydi. Çünkü Gazze için ateşkes sağlanabilirse, bu İran’ın başarı hanesine yazılacak ve Direniş Ekseni ile birlikte bölgedeki itibarı epeyce artacaktı.

İsrail’in arkasında ABD’nin tüm imkanları olmasına rağmen 10 ayı aşan bu asimetrik savaşta Hamas’ı yenememesinin arkasında belirleyici destek güç; İran ve Direniş Ekseni idi. Bunun üzerine bu gücün Gazze’de ateşkesin ve barışın da arkasında olması İsrail tarafından istenmeyen bir durum. Bu nedenle de Netanyahu, ateşkesi ve barışı istemiyor.

Demir Kubbe Geçiliyor

İran, İsrail’e yönelik olarak beklenen misillemesini erteledi ertelemesine ama Hizbullah’ın da İsrail’e yönelik füze, roket ve insansız hava araçları ile saldırılarına yol verdi. Bu kapsamda İsrail’in Demir Kubbesi çok yönlü ve yoğun saldırılarla doyuma ulaştırılıyor, sistemin algılama, izleme ve angaje olma kapasitesinin üstüne çıkılarak İsrail tarafında etkili sonuçlar alınıyor.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Konular Türker Ertürk