Türker Ertürk yazdı: "Eleşti̇ri̇ye Evet, Suçlamaya Ve Yargılamaya Hayır!"

Emekli Amiral, araştırmacı yazar Türker Ertürk'ten ses getirecek satırlar...

Türker Ertürk yazdı: "Eleşti̇ri̇ye Evet, Suçlamaya Ve Yargılamaya Hayır!"

Kendimi bildim bileli -spora ilgi duyduğum için olsa gerek- olimpiyatlara da ilgi duymuş, takip etmiş ve izlemeye çalışmışımdır. Ama canlı olarak izlemek bu yıla kadar kısmet olmamıştı. İlk defa Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın 5 günlük kısa bir bölümünü, George Mason Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan dostum Profesör Mehmet Şekip Altuğ ile izleme şansını yakaladım.

Masraflarımız kendi şahsi bütçelerimizden ödenmiştir. Devlet, bir kurum, herhangi bir belediye veya vakıftan sponsorluk alınmamıştır. Vakfı özellikle belirttim. Çünkü günümüzde Türkiye’de vakıfların -namuslu şekilde çalışanlarını hariç tutarım- ezici bir çoğunluğu kamuyu soymanın aracı haline gelmiş durumda.

Atatürk’ün Kızları

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nı izleme maksatlı gezimizin içeriğinde; tarih, turizm ve müzeler de vardı. Üç kente gittik. Birincisi; Atatürk’ün Kızları olarak nitelendirdiğimiz, daha önce de Dünya ve Avrupa Şampiyonu olan A Milli Kadın Voleybol Milli Takımımızın Çin’e karşı yapacağı çeyrek final maçını da izlemek için bulunduğumuz Paris’ti. Zaten bizi buralara asıl getiren; tüm spor dünyasının gıpta ile baktığı voleybolcu kadınlarımızdı. Takım halinde böyle bir başarıyı, nüfusunun ezici çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yaşamak mümkün değildi. Bu ancak Atatürk önderliğinde yapılan Aydınlanma Devrimleri ve onun kadına verdiği eşit insan haklarıyla ile mümkündü. Burada bahsettiğim Atatürk’ün Kızları nitelemesi; biyolojik değil, düşünsel olarak bağlarını ifade etmektedir. Ama düşünsel evrimi anlamamış bir insan için bunun da pek bir anlamı yoktur.

Paris’ten başka Fransa’da iki kenti daha ziyaret ettik, bu kısa süre içinde. Biri Fransa’nın Belçika sınırındaki en büyük kenti olan Lilly, diğeri ise Manş Denizi sahilinde bulunan Dunkirk idi. Lilly’e gitmemizin nedeni Olimpiyat Oyunları’nın basketbol müsabakalarının bu şehirde olması, Dunkirk’e gitmemizin nedeni ise burada bulunan Deniz Müzesi ve Dunkirk Müzesini görme isteğimizdi.

Dinamo Operasyonu

Dunkirk Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Operasyonu; II. Dünya Savaşı’nın başında İngilizlerin Fransa‘nın Dunkirk kıyılarında 400 bin askerle sıkışması ve Almanlar tarafından imha edilmemek için 8 gün içinde Manş Denizi’nden yaklaşık 340 bin askerin İngiltere’ye tahliye edilmesini kapsıyordu. Geriye kalan 68 bin asker de ölmüş, kaybolmuş veya esir düşmüştü. Bu harekatın gerçekleştiği yerleri ve müzeyi görebilmek maksadıyla Dunkirk’ü gezi programımıza almıştık. Merak edenler, halen dijital bir platformda bu konuda yayınlanmakta olan filmi izleyebilirler.

Kısa da olsa Paris Olimpiyat Oyunları’nın bir bölümünü izlemek, oyunların geçtiği atmosferi solumak, nasıl hazırlık yaptıklarını ve sonuçlarını yerinde görmek, tarihi yerleri ve bazı müzeleri bizzat ziyaret ederek bilgimi, görgümü ve deneyimlerimi arttırmak benim açımdan gerçekten çok faydalı oldu. Ayrıca ziyaretim sırasında beraber olduğum dostumla yaptığımız entelektüel tartışmalar, Paris’te yıllar sonra gördüğüm ve yakın zaman içinde kaybettiğimiz sanatçımız Genco Erkal ile aynı sahneyi paylaşmış olan tiyatrocu sınıf arkadaşım İlhan Arkan’ın Paris’te bize yaptığı rehberlik her türlü takdirin üzerinde.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Konular Türker Ertürk