ULAK Haberleşme, 6G teknolojilerinde Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırıyor

ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Dr. Ragıp Ruşen Kömürcü, "6G teknolojilerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin önde gelen üniversite ve akademisyenleriyle iş birlikleri kurarak bilimsel araştırmalar yapıyoruz" dedi.

ULAK Haberleşme, 6G teknolojilerinde Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırıyor

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Kömürcü, yazılı açıklama ile son iki yılda 90'dan fazla ulusal ve uluslararası patent başvurusu yaptıklarını, ABD Patent ve Marka Ofisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan (TÜRKPATENT) toplam 17 patentin tescilini almayı başardıklarını ifade etti.

'AR-GE FAALİYETLERİNDE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ'

Kömürcü, ULAK Haberleşme'nin 6G teknolojileri alanında standartları tanımlayan organizasyonların dokümanlarına girebilecek sonuçlar elde etmeyi ve standarda esas patentler (SEP) geliştirmeyi hedeflediğini belirterek "Bu kapsamda 6G teknolojilerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin önde gelen üniversite ve akademisyenleriyle iş birlikleri kurarak bilimsel araştırmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI PATENTLER İÇİN BAŞVURULAR ARTIYOR'

Kömürcü, "Patentlerin sadece alındıkları ülkede koruma sağladığı göz önünde bulundurularak, her ülke için ayrı patent başvuruları yapıyor. TÜRKPATENT'e yapılan başvuruların ardından 12 ay içinde PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) başvurusu yapılarak uluslararası koruma hedefleniyor. Bu süreçte Kuzey Amerika ve Avrupa gibi bölgelerde ulusal veya bölgesel aşamalara geçilerek patent koruması sağlanıyor" dedi.

'TEKNOLOJİNİN YENİ PARA BİRİMİ'

Patentin, teknik anlamda bir buluşun yasal çerçevede korunmasını sağlamak ve buluş sahibinin hakkını koruyan bir belge olmanın ötesine geçtiğini aktaran Kömürcü, "Teknolojinin para birimi halini almıştır. Patentler, firmalar veya kişiler tarafından geliştirilen buluşlara hukuki koruma sağlıyor. Patentlerle korunabilecek olan buluşlar, teknik bir problemin çözümü için geliştirilen yeni bir ürün olabileceği gibi, yeni üretim yöntemlerini de içeriyor. Patentler, özellikle teknolojinin ve inovatif gelişmenin önemli olduğu haberleşme, tüketici elektroniği ve araç üretimi gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için kritik öneme sahip olmakla birlikte, sahiplerine izinsiz olarak rakiplerinin buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı veriyor. Dolayısıyla, patent sahipleri, benzer sektörde üretim yapan rakiplere karşı hak iddia edebilmekte ve buluşların taklit edilmesinin önüne geçiyor" açıklamasında bulundu.

'DAHA FAZLA PATENT İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Rekabetçi bir patent portföyü oluşturarak hem kendi haklarını korumayı hem de rakiplerinin patent haklarına saygı göstermeyi hedeflediklerine işaret eden Kömürcü, "2030 yılında sahaya çıkması beklenen 6G standartlarını hedef alarak yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetleri ile dünya ile eş zamanlı olarak 3GPP standartlaşma çalışmalarında etkili bir rol oynamayı planlıyoruz. ULAK Haberleşme A.Ş. olarak, patent stratejisini aktif kullanarak, sektörde öncü bir konumda kalmayı ve uluslararası arenada daha fazla patent başvurusu yapmayı amaçlıyoruz. Bu strateji ile gelecekteki teknolojik yeniliklerde yön gösterici olarak rol oynamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

DHA