Velayet Davası Rafet El Roman Lehine Sonuçlandı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Kadıköy 1. Aile Mahkemesi'nin 2 kızın velayetinin, el Roman'dan alınarak, anne Altıntop'a verilmesine ilişkin kararını bozdu.

Velayet Davası Rafet El Roman Lehine Sonuçlandı

Altıntop, boşanmasından bir süre sonra, "Rafet el Roman’ın velayet hakkını kötüye kullandığını, kendisine gösterilmeyen çocuklarının gelişiminin olumsuz etkilendiğini" iddia ederek, kızları Suelnur ve Şevvalnur’un velayetlerinin kendisine verilmesi istemiyle Kadıköy 1. Aile Mahkemesi’nde dava açtı.
 

Çocukların ruhsal durumu ve yaşam koşullarıyla ilgili olarak uzman psikolog, bilirkişi, sosyal inceleme uzmanlarının raporlarından yararlanılan mahkeme kararında, el Roman’ın, çocukların anneleriyle belli sürelerde görüşmesine ilişkin mahkeme hükmüne uymadığı, Almanya’da yaşayan çocuklarını Türkiye’ye getirmeyerek, anneleriyle ilişki kurmasını engellediği belirtildi.


Anne ile yeteri kadar iletişim kurulmamış olması ve bunun sürekli ertelenmesinin, çocuklar üzerinde büyük olumsuz etki yaratacağı ve belleklerinde anne kavramının oturmamasına neden olacağına değinilen kararda, bu durumun, çocukların gelecekte karşı cinsle iletişim kurma ve aile düzeni oluşturmada sorunlara yol açacağının kuşkusuz olduğu kaydedildi. Kararda, el Roman’ın sanatçı kişiliğini de ortaya koyarak, çatışmayı tırmandırmaması gerekirken mahkeme kararına rağmen çocukları Türkiye’ye getirmemekte ısrar etmesinin, velayet yetkisinin kötüye kullanılması olarak değerlendirildi.


El Roman’ın, bu tutumuyla sadece anneye meydan okumadığı, Türk yargısının kararına da uymadığını ilan ettiği kaydedilen kararda, çocukların velayetinin babadan alınarak, anneye verilmesine karar verildiği kaydedildi.
     
UZMAN RAPORLARI VE BOZMA KARARI
Rafet el Roman’ın temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.


Kararda, boşanma davasındaki protokol uyarınca çocukların velayetinin, anne Altıntop’un da isteğiyle babalarına verildiği anımsatıldı.


Altıntop’un, velayet davasını boşanma kararından yaklaşık 6 ay sonra açtığına işaret edilen daire kararında, uzman raporlarında çocukların gelişimlerinin normal seyrettiği ve Almanya’daki yaşamlarıyla ilgili olumsuz söylemde bulunmadıkları ifade edildi.


Daire, çocukların uzun süredir babalarının yanında yaşadığı, velayetin kaldırılması için gereken şartların oluşmadığı ve "kişisel ilişkinin değiştirilmesi" davasının, usulüne uygun açılmadığı kaydedildi.


Bozma kararı üzerine, davanın yeniden görüldüğü Kadıköy 1. Aile Mahkemesi, önceki kararında direndi. Direnme kararında, önceki gerekçelerin yanı sıra uluslararası sözleşmelerde çocuk yararının üstün tutulmasının önemine yer verildiği belirtildi.
     
SON SÖZ HUKUK GENEL KURULUNUN
Yerel mahkemenin direnme kararı üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi.
Hukuk Genel Kurulu, çocukların gelişiminin normal düzeyde seyrettiği ve Almanya’daki yaşam koşullarının iyi olduğu yönündeki uzman raporlarına dayanan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin kararı doğrultusunda, yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararı kesin nitelik taşıyor.
El Roman ve Altıntop’un, boşanma davasında imzaladıkları protokol gereği, Altıntop’un, her yıl 22 Aralık-5 Ocak ve 1 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında çocuklarıyla bağ kurma, bir arada kalma hakkı bulunuyor.

uçankuş

Konular Eski Arşiv