Yapımcıları birbirine düşürdüğü iddia edilen senaristler ne kadar kazanıyor?
"Atatürk" dizisinin yapımcısı Saner Ayar ile "Yasak Elma"nın patronu Fatih Aksoy, Akatlar’da lüks bir restoranda karşılaşıp birbirine girdi. Kavga sebebinin; Saner Ayar’ın, Fatih Aksoy’la çalışan ünlü senaristler Melis Civelek ve Zeynep Gür’ü transfer etmesi olduğu iddia edildi.
Taraflar konun abartıldığını, tartışmanın senaristler nedeniyle çıkmadığını söylüyor. Ama bu durum dizi senaristlerinin sektör ve yapımcılar için ne kadar önemli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peki senaristler ne kazanıyor, nasıl transfer ediliyor ve dizileri hangi şartlarda yazıyorlar?
* Bölüm başına ne kazanıyorlar?
İmza attığı senaryo reyting alan bir senarist, bölüm başına 100 ile 300 bin TL arası kazanıyor. Eğer iş; dijitaldeyse rakam 500-700 bin TL’ye kadar çıkıyor. Aynı anda birkaç senaryoya imza atan isimler var.
* Transfer oluyorlar mı?
Sektördeki 3 büyük yapımcı şirket bazı ünlü senaristleri kadrolarına dahil ediyor. Aylık 250 bin TL ödeyip sadece kendi yapımlarında yer almalarını şart koşuyorlar. Transfer olarak 1 milyon TL kazanan da var. İşte bu geçişler ve kadrolaşma sırasında bazen kavga-gürültü çıkıyor.
* Tekrar yayınlardan, yurt dışı gösterimlerden para alıyorlar mı?
Sözleşmeye göre yurt dışı yayınlardan yüzde 5-10 arası pay alıyorlar. Kanallardaki tekrarlardan alacakları telif sorunu çözülmüş değil.
* Çalışma süreleri ne kadar?
Haftalık bir senaryo; 180 sayfaya kadar çıkıyor. Günlük mesaileri 12 saati geçebiliyor. Bir senaristin ekibinde 4-5 kişi yer alıyor. Onların da ücreti bölüm başı 15-20 bin lira arası. Dizi polisiye ya da psikolojik dramaysa ekibe danışmanlar da katılıyor.
* Sektörde yıldız dizi senaristleri kimler?
Yapımcı ve yönetmenlerin gözdesi isimler; Necati Şahin, Melis Civelek, Sema Ergenekon, Ece Yörenç, Nuran Evren Şit, Hakan Bonomo, Ayfer Tunç, Gökhan Horzum, Hande Altaylı.
* Hikaye yazarı ya da eser sahibi de iyi kazanıyor mu?
Hikaye yazarı her bölüme dahil oluyorsa kazancı haftalık; 100 bin TL. Çok satan bir romanın yazarının, eserini 1 milyon TL’ye sattığı olmuş.
* Bir senaristi zorlayan konular neler?
Reyting, RTÜK, kanal, yapımcı, yönetmen, uyarlama söz konusu ise eserin sahibi arasında bir denge kurmak zorunda kalmaları… Bazen de başrol oyuncusunun “Yapmam, oynamam” istekleri devreye girebiliyor.
* Senaristler, oyuncu kadrosu üzerinde söz sahibi mi?
Bu noktada kanal ve yapımcı daha etkili. Ama reytingi yüksek işlere imza atan senaristler de kadroda söz sahibi olabiliyor. En çok karşı çıktıkları konu ise; Instagram takipçileri yüksek, ama yetenekleri tartışılan isimlerin kadroya seçilmesi. Bu konuda kavgalar çıkabiliyor.
Müge DAĞISTANLI / 10 HABER