Yeşil dönüşüm seferberliği
Paris İklim Anlaşması’nı yürürlüğe koyan Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çalışmalarını hızlandırdı.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre bu kapsamda, dış ticaretteki engellerin kaldırılması ve şirketlerin yeşil dönüşümünün sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı önderliğinde kurulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nun faaliyetlerini yoğunlaştırması, temiz enerjiden yeşil ulaşıma, tarımdan sanayiye kadar çeşitli alanlarda ihtisas çalışma gruplarının kurulması için düğmeye basıldı.
Hem Paris Anlaşması, hem de Avrupa Birliği’nin (AB) açıkladığı Yeşil Mutabakat kapsamında, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 55 azaltma hedefine doğru yol alınması planlanıyor.
AB, bu hedefe ulaşmak için sanayiden finansmana, enerjiden ulaştırmaya kadar çeşitli alanlardaki politikalarını iklim değişikliği ekseninde yeniden şekillendirmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, sınırda karbon düzenlemesi (SKD), ihraç edilecek ürünlerin karbon ve çevresel ayak izinin azaltılmasını gerektiriyor.
Taahhütler sürüyor
Türkiye açısından, AB tarafından atılacak adımların ticarette teknik engele dönüşmemesi, sürecin fırsata dönüştürülerek ekonomik entegrasyonun geliştirilmesi öncelikli görülüyor. İklim değişikliğiyle mücadele, sadece ülkelerin ekonomi politikalarının değil, uluslararası şirketlerin de vizyonlarının parçası haline gelirken önde gelen şirketlerin tamamı değer zincirlerinin karbondan arındırılması için taahhüt veriyor. Ticaret Bakanlığı liderliğinde çeşitli kurumların katılımıyla ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ da hazırlandı.