Zorunlu eğitim 5 yaşa düşürülüyor
2021 yılında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında hedeflerinde 5 yaşa anaokullarının zorunlu hale getirilmesi yönünde tüm planlarını ve bütçe yapılandırmalarını düzenlediklerini söylemişti.
Bu açıklamadan sonra alt yapı oluşturulmaya başlandı. Özellikle okul öncesi branşında yapılan yüksek atamalar bu sisteme geçişin oldukça önemli bir adımıydı.
Son yıllarda 5 yaş okul öncesi okullaşma oranı yüzde 70'in üzerine çıkmakla beraber geçmiş yıllara göre hayli arttı. Anasınıfının 5 yaşında zorunlu olması özellikle eğitimde fırsat eşitliği açısından oldukça önemli.
Ülkemizde birçok çocuk okul öncesi eğitime erişmede problem yaşıyor. Bu adım sayesinde özellikle kırsal kesimdeki dezavantajlı öğrencilerin erken yaşta eğitime katılmalarının zorunlu olması eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacaktır.
Günümüzde birçok eğitim sistemi öğrencilerini üç ana beceriye sahip olacak şekilde yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bunlar bilgi sahibi olmaları, sorumluluk almaları ve duyarlı bireyler olmaları. Bu yetkinlikler için 6 yaş oldukça geçtir.
Erken çocukluk eğitiminin bu kadar önemli olmasının sebebi beynin 0-6 yaşta emici zihin aktif olduğu için verilen bütün bilgileri alabilmesidir.
Matematik, fen ve entelektüel gelişimin alt yapısı bu dönemde tamamlanır. Çocuklar eğitime ne kadar erken başlarsa, özgüvenleri o kadar yüksek olacaktır.
Eğitime beş yaşında başlanacak olması, öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesi ve bundan sonraki eğitim hayatlarında bu yetenekleri doğrultusunda geliştirilmesi noktasında oldukça faydalı olacaktır.
LEYLA ÖZTÜRK / AKŞAM GAZETESİ